Sari la conținut
ACTUAL Curiozități despre vremea extremă: de ce ne uităm mai des la prognoză

Dacă te-ai gândit vreodată la ceea ce mâncăm în fiecare zi, atunci cu siguranță subiectul uleiului de palmier nu te-a ocolit. Astăzi, aceasta este una dintre cele mai presante probleme pentru persoanele implicate în sănătatea lor.

Curiozitati.org în Google

Alege-ne ca sursă preferată

Primești mai ușor articolele noastre când cauți subiecte similare în Google.

Setează în Google

Fiind interesat de diverse curiozități din domeniul medicinei, probabil că ați întâlnit păreri diametral opuse despre acest produs alimentar. Aparent, există motive pentru aceasta.Vă invităm să vă familiarizați pe scurt cu conceptele de bază ale uleiului de palmier, precum și cu beneficiile și daunele pe care le are. Infografice Ce este uleiul de palmier Uleiul de palmier este un ulei vegetal care se obține din partea cărnoasă a fructului de palmier de ulei. Uleiul de semințe al acestui palmier are un nume similar, ulei de miez de palmier.Contrar credinței populare, acesta este un produs alimentar foarte vechi, care a fost folosit activ în Egiptul antic. Oricine, chiar și o persoană departe de a găti, înțelege importanța uleiului. Deci, din 2015, uleiul de palmier a depășit uleiul de soia și cel de rapiță, care sunt printre cele mai populare din lume, în ceea ce privește numărul de produse produse. Uleiul de palmier depășește, de asemenea, producția de ulei de floarea soarelui, înaintea acesteia de 2,5 ori. Astfel, se află pe primul loc în lume în ceea ce privește producția, fiind lider absolut. Acest lucru nu este surprinzător, deoarece numai Nestlé, unul dintre cei mai mari producători de alimente din lume, cumpără aproximativ 420.000 de tone de ulei de palmier pe an. Pentru comparație, prezentăm datele pentru anul 2005. Producția de ulei de palmier s-a ridicat la aproximativ 47 de milioane de tone. În mod tradițional, cei mai mari furnizori ai săi sunt Malaezia (17 milioane de tone), Indonezia (20 milioane de tone). De ce uleiul de palmier este atât de răspândit în lume? Cert este că acesta, fiind rezistent la oxidare, poate fi păstrat mult timp. Și în același timp este foarte ieftin. Unde se folosește ulei de palmier Uleiul de palmier este folosit în produse alimentare, cosmetice și alte produse biochimice. Un fapt interesant este că în ultimele decenii, cererea rapidă de ulei de palmier a dus la faptul că pădurile tropicale au început să fie tăiate masiv, iar plantațiile de palmier de ulei au început să apară în locul lor. Din punct de vedere al mediului, aceasta este o chestiune extrem de serioasă care a fost de multă vreme pe agenda organizațiilor internaționale. Plantația de palmier de ulei Dacă crezi că uleiul de palmier nu este folosit de tine în mâncarea de zi cu zi, atunci te înșeli profund. Vafe și biscuiți, prăjituri și creme, brânză topită și lapte condensat, deserturi cu brânză de vaci și multe altele - toate acestea conțin ulei de palmier.Pe scurt, este mai ușor să denumești alimentele care nu îl au. Beneficiile uleiului de palmier Uleiul de palmier crud (roșu) conține mai multă vitamina E (vezi curiozități interesante despre vitamine) decât uleiul de floarea soarelui. În ceea ce privește cantitatea de carotenoizi (inclusiv precursori de vitamina A), acesta depășește cu mult toate uleiurile vegetale, necedând nici măcar uleiului de pește. Este cantitatea de caroten, potrivit unor cercetători, cea care poate reduce riscul de cancer. Cu toate acestea, trebuie avut în vedere faptul că consumul de doze mari de beta-caroten poate, dimpotrivă, să crească acest risc. Totuși, trebuie adăugat că uleiul de palmier, care este folosit în industria alimentară, este rafinat și nu conține deloc caroten. În ceea ce privește vitamina E, în uleiul de palmier rafinat este de doar 8-16 mg la 100 g. Daca vorbim despre beneficiile uleiului de palmier, atunci este imposibil sa nu mentionam ca nu contine colesterol. Totuși, ca și uleiul de floarea soarelui. Cu toate acestea, acidul palmitic conținut în acesta poate stimula producția de colesterol de către organismul însuși. Astfel, uleiul de palmier este echivalent cu untul, untura sau ciocolata din punct de vedere al riscului de colesterol.Deși unii oameni de știință nu sunt de acord cu această afirmație și compară uleiul de palmier cu uleiul de măsline în acest indicator. Există, de asemenea, un beneficiu necondiționat de la o cantitate mare de trigliceride. Particularitatea lor constă în faptul că, atunci când intră în ficat, merg imediat să genereze energie, fără a intra în sânge. Și acest lucru, după cum știți, este foarte important pentru sportivi și pentru cei care, datorită activităților lor profesionale, sunt obligați să-și păstreze silueta în perfectă stare. Daune ale uleiului de palmier Dar să ne uităm la răul uleiului de palmier, deoarece se vorbește mai des despre el decât beneficii. Principalul rău al acestui produs este considerat a fi o cantitate mare de grăsimi saturate în compoziția sa. Și aceasta contribuie, în primul rând, la dezvoltarea bolilor sistemului cardiovascular uman.Acidul linoleic, care este atât de apreciat în uleiurile vegetale, se găsește în uleiul de palmier în cantitate de 5%, în timp ce alte uleiuri au 50-80% din acest acid. Mulți cercetători sunt de acord că uleiul de palmier este foarte refractar și nu este complet procesat de organism. În acest sens, există o depunere considerabilă de zgură. Probabil știi că uleiul de palmier se găsește în multe formule pentru sugari. Acest indicator afectează în mod semnificativ scaunul copiilor mici, care, la rândul său, încetinește absorbția calciului și, ca urmare, formarea țesutului osos. În plus, uleiul de palmier este un cancerigen recunoscut. Adică, utilizarea în cantități mari poate provoca apariția cancerului. Cu toate acestea, beneficiile și daunele uleiului de palmier par uneori contradictorii. Acest lucru se datorează faptului că mulți oameni confundă uleiul de palmier crud sau roșu, rafinat sau dezodorizat și cel comercial. Și acestea sunt, de fapt, produse complet diferite. Curiozități interesantePotrivit unor experți, așa-numitul ulei de palmier tehnic, care este folosit în cosmetică, este folosit de producătorii fără scrupule din industria alimentară. Acest lucru se datorează ieftinității sale. Dacă acest lucru este adevărat, atunci este extrem de periculos pentru corpul uman, deoarece crește dramatic riscul de cancer. Cu toate acestea, acest fapt nu a fost dovedit oficial, așa că a-l considera fals sau adevărat este o chestiune personală pentru toată lumea. La urma urmei, niciun producător nu va indica faptul că produsul conține ulei de palmier tehnic. De regulă, ei scriu pur și simplu în compoziție: „Ulei de palmier”, și ce este nu este cunoscut de simplii muritori. Este important de înțeles că atât susținătorii uleiului de palmier, cât și oponenții înfocați speculează pe acest subiect așa cum doresc. Este puțin probabil să devină publice informații fiabile despre utilizarea uleiului tehnic în producția de alimente sau nu. Un fapt interesant este că unii „experți” susțin că uleiul de palmier ar fi interzis în țările dezvoltate. De fapt, aceeași SUA consumă aproximativ 10% din tot petrolul produs în lume. În concluzie, vreau doar să spun un adevăr simplu. Având în vedere masa de dispute în jurul acestui subiect, desigur, este recomandat să acordați atenție compoziției produselor achiziționate în magazin. Dacă acolo este indicat uleiul de palmier, este mai bine să cumpărați altceva. Mai ales dacă cumpărați mâncare pentru copii.Sperăm că acum știți totul despre uleiul de palmier și puteți trage propriile concluzii. Dacă vă plac Interesing Facts, abonați-vă la curozitati.org în orice rețea de socializare. Avem o mulțime de lucruri interesante!